Image
Top
Menu
7 juli 2021

Abdi Nageeye en Bashir Abdi in Runner’s World

Het voorjaar van 1989 was een vruchtbare periode voor de marathonsport in Nederland en België. In een tijdsbestek van drie weken werden toen Abdi Nageeye en Bashir Abdi, de twee huidige beste langeafstandslopers van beide landen, op een kilometer of twintig van elkaar geboren in de Somalische hoofdstad Mogadishu. In aanloop naar de komende Olympische Spelen komen de twee samen aan het woord in de nieuwe editie van Runner’s World. Een fragment:

Training van Bashir Abdi (tweede van links) en Abdi Nageeye (rechts) in Ethiopië.
Foto: Chris Cooper

Het is bijna precies drie maanden voor de olympische marathon in Sapporo als Abdi Nageeye en Bashir Abdi samen via een videoverbinding schouder aan schouder in beeld verschijnen vanuit hun gedeelde pension in Sululta. Het dorp, gelegen op 2700 meter boven zeeniveau en op twintig minuten rijden van Addis Abeba, is de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker een uitvalsbasis geworden voor inwoners van de Ethiopische hoofdstad die in het weekend de drukte en het verkeer willen ontvluchten om de ruimte en de natuur op te zoeken. De kleine volksverhuizing die daardoor wekelijks op gang komt, vormt een deel van de verklaring waarom Sululta zich in de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld heeft.

Toen Abdi Nageeye er in 2013 voor het eerst kwam om te trainen, was er net iemand op het idee gekomen om ritjes aan te bieden met zijn tuktuk, maar inmiddels rijden er dagelijks meer dan vijftig van dergelijke driewielers als taxi’s door het dorp. Ook op andere vlakken is de infrastructuur in relatief korte tijd flink verbeterd. Zo beschikt Sululta inmiddels over stromend water, een degelijke stroomvoorziening die niet meer elke dag een paar keer uitvalt én een snelle internetverbinding, waardoor er deze middag zonder problemen een videogesprek met Nederland kan worden gevoerd. Met bovendien een prachtig gelegen atletiekbaan in de buurt en eindeloze paden om langere trainingen op uit te voeren, is in Sululta vrijwel alles te vinden wat een langeafstandsloper nodig heeft.

Abdi Nageeye hoefde om die reden ook niet lang na te denken over zijn volgende bestemming, toen hij kort na de voor hem teleurstellend verlopen marathon van Valencia in december vorig jaar besloot dat het tijd was voor verandering. Sinds 2015 trainde hij in de groep van Eliud Kipchoge in Kaptagat in Kenia, maar de gewenste progressie bleef de afgelopen jaren uit. In zijn laatste drie marathons liep hij twee keer 2.07 en eenmaal 2.06, terwijl hij had gehoopt om in de buurt te komen van het Europees record van 2.04:16 van de Turkse atleet Kaan Kigen Özbilen. ‘Na elke marathon die ik liep, had ik het gevoel dat ik harder had gekund,’ zegt Abdi. ‘Ik was alleen vóór elke wedstrijd al vermoeid. Ik was er om die redenen niet van overtuigd dat ik harder zou gaan lopen als ik bij de groep in Kaptagat zou blijven. Ik had ook behoefte aan een meer persoonlijke benadering, want wat voor Eliud goed werkt, hoeft niet voor iedereen goed te werken. Zo ontstond het idee om een stap te maken. Bashir ken ik al sinds 2008, net zoals Mo Farah die hier tot kort geleden ook trainde, en beiden waren positief over hun trainer Gary Lough. Bovendien ligt Sululta op hoogte en op maar anderhalf uur vliegen van Eldoret, waar mijn vrouw en kinderen wonen. De keuze om hier naartoe te komen was dus niet moeilijk.’

Het volledige interview met Bashir Abdi en Abdi Nageeye is te lezen in de nieuwe editie van Runner’s World, die hier te bestellen is.