Image
Top
Menu
26 november 2020

Ronéll Rosier en Nelli Cooman in Runner’s World

Voor de eindejaarseditie van Runner’s World maakte ik onder meer het coverartikel, waarvoor ik in Zeeland op bezoek ging bij sprintster Ronéll Rosier en haar moeder, oud-sprintster Nelli Cooman.

Net als haar moeder destijds heeft Ronéll Rosier Henk Kraaijenhof als trainer. De trainer leidde de sprintster naar de wereldtop, wat onder meer resulteerde in twee wereldtitels en een wereldrecord op de zestig meter. Ze had op die manier een prachtige carrière, maar nam desondanks in 1995 verbitterd afscheid van de sport. ‘Ik voelde me niet thuis in sommige delen van de Nederlandse atletiek.’

Het is vooral een gevoel van stress dat overheerst als Nelli terugdenkt aan haar atletiekcarrière. Juist om die reden wilde ze niet dat haar dochter ook zou gaan sprinten. Ze wilde haar beschermen en maakte de afspraak dat Ronéll, die in 2000 werd geboren en de achternaam van haar vader draagt, tot haar zestiende niet aan atletiek zou doen. ‘Maar zodra iets verboden wordt, wil je het juist een keer proberen,’ zegt Ronéll glimlachend. Twee jaar nadat ze is begonnen met atletiek, schurkt ze als sprintster al tegen de Nederlandse top aan.

Het volledige interview met Ronéll Rosier en Nelli Cooman is te lezen in de nieuwe editie van Runner’s World. Voor hetzelfde nummer beschreef ik ook het bijzondere loopjaar van verschillende lopers: Femke Bol stootte door naar de wereldtop op de 400 meter horden, Edwin Stas markeerde zijn nieuwe leven met een loop van vijftig kilometer, Rene Kuijs liep door alle straten van Rotterdam en Irene Kinnegim schreef twee bijzondere records op haar naam. Tot slot een groot interview met voormalig wereldkampioene trailrunner Ragna Debats, die dit jaar een wereldreis maakt met haar gezin.